23 Mart 2012 Cuma

Flamingolar neden pembedir?



Çünkü çok fazla mavi-yeşil alg yerler.
Flamingolar karides de yer, fakat bu hayvanların rengi su yosunlarından gelir. İsimlerine rağmen mavi-yeşil algler kırmızı, mor, kahverengi, sarı hatta turuncu olabilirler.
Flamingolar adlarını parlak renklerinden alırlar, Flamenko kelimesi gibi flamingo da Latincedeki “alev” anlamına gelen kelimeden (flamma) türemiştir. Peru’nun kırmızı beyaz bağrağının da esin kaynağı bu hayvanlardır.
Tüm türleri tek eşlidir. Yılda sadece bir kez yumurtlarlar ve yumurtalarını bir toprak birikintisine yetleştirirler. Ebeveynlerinin ikisi de dönüşümlü olarak kuluçkaya yatar ve her ikisi de boğazlarında çok besleyici olan parlak kırmızı bir tür “süt” üretir. Yavrular iki ay böyle bu sütle beslenir. Flamingolar süt üretebilen iki kuş türünden biridir.
Flamingolar kafaları tepetaklak bir şekilde yemek yerler. Diğer kanatlıların aksine yiyeceklerini balina ve istiridyeler gibi bir süzgeçten geçirirler. Gagalarında sıra sıra bulunan plakalar, alınan parçaları sudan arındırır. Küçük flamingolarda bu plakalar o kadar sıktır ki, kalınlığı 0.05 mm’yi geçmeyen tek hücreli bitkileri bile süzebilirler

Cenk Önsoy
Kaynak: Cahillikler Kitabı, NTV Yayınları, 8. Baskı.

1 yorum:

  1. bunların erkek olanlarına acırım ya, düşünsene pembe:P erkekler bıraksınlar algler yemeği bence:D

    YanıtlaSil

Lütfen Bu Yazı Hakkındaki Düşüncelerinizi Yazınız